Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Γρίβας - ΕΟΚΑ - Αριστεροί

Αν μελετήσει κανείς την ιστορία, τις επιστολές και τα συγράμματα του Διγενή θα διαπιστώσει πως υπήρξε ένα εντελώς αλλοπρόσαλο και αντιφατικό πρόσωπο, που οπορTουνιστικά άλλαζε απόψεις, στρατόπεδα και "ιδεολογίες" αναλόγως συμφερόντων. Πως μπορεί ένας υλιστής της εξουσίας να καυχηθεί πως είναι ιδεολόγος ; Μπορεί, βεβαιότητα μπορεί. Ο Διγενής. Ο Εθνάρχης. Άσχετο αν παρέλαβαν κράτος και παρέδωσαν κοινότητα. Στην Κύπρο της ματαιότητας και της κενοδοξίας από μικρά παιδιά η κριτική σκέψη αντικαθίσταται από την απάθεια του πίστευε και μη ερεύνα.Τι να πρωτοπεί κανείς για την εσωτερική τρομοκρατία κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ; Ουδεμία πρόθεση υφίσταται για μείωση του αγώνα της ΕΟΚΑ. Υπήρξε ένας αγνός και αληθινός αγώνας από τη πλείοψηφία των μαθητών, εργατών, απλών ανθρώπων που συμμετείσχαν γιατί αυτοί κατευθύνονταν από το αθώο και αμόλυντο συναίσθημα της ελευθερίας. Ποιο δικαίωμα έχω εγώ εξάλλου να κρίνω την αυτοθυσία του Αυξεντίου, του Παλληκαρίδη και των λοιπών ηρώων, διότι περί ηρωισμού πρόκειται η αυτόβουλη θυσία για την πατρίδα. Θα αποτελούσε μέγιστη ύβρις και ασέβεια. Επιβάλλεται και είναι πρέπον να κριθούν όλα όσα συνέβησαν και αποσιωπηθήκαν. Και θα αποφύγω να αναλύσω ποιοι Ελληνοκύπριοι βγήκαν πλουσιότεροι από τον αγώνα αυτό, ποιοι καρπώθηκαν τα λάφυρα της εξουσίας, ποιοι διαμοίρασαν, και σε ποιους τι και γιατί. Αυτοί ξέρουν. Και εσείς ξέρετε. Τα 50- 200 τζάκια που διοικούν την Κύπρο.Ο αγώνας της ΕΟΚΑ δεν υπήρξε ένας αγώνας όλων των Ελληνοκύπριων. Και μόνο η αποχή του ΑΚΕΛ απέκλεισε ένα σημαντικότητο μέρος του πληθυσμού. Και αξίζει να αναφερθεί πως οι πρώτες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού άνηκαν στο ΑΚΕΛ και στη Διασκεπτική του 1947. Θα ήταν όμως ανεπίτρεπτο για την Εκκλησία, η οποία ήταν ο τότε, ίσως και τώρα, κύριαρχος της κοινωνίας να απεμπολέσει τον ρόλο αυτό. Συνεπώς, μαζί με τους δεξιούς ανέλαβαν τις πρωτοβουλίες και διεξήγαγαν τον αγώνα. Θα ήταν αδιανόητο να αποδεχθούν τους κουμουνιστές στις τάξεις των αγωνιστών. Όμως δεν ήταν αδιανόητο να δολοφονούν ή να λιθοβολούν, ναι να λιθοβολούν, αριστερούς κατά τη διάρκεια του αγώνα, έστω και αν στις πλείστες των περιπτώσεων ήταν αμφίβολο αν ήταν προδότες. Ανάδελφος λαός. Αποτέλεσμα: Η δόξα και αναπόφευκτα η εξουσία άνηκε στην Εκκλησία και στους αγωνιστές. Οι αριστεροί ήταν οι προδότες.

3 σχόλια:

Lexi_penitas είπε...

Ξεχνάς επίσης αγαπητέ φίλε, ότι ο Γρίβας εξ αρχής απέκλεισε τους Τ/Κ αντί να τους καλέσει σε κοινό αντιαποικιακό αγώνα. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στους Αγγλους να εφαρμόσουν ευκολότερα το διαίρει και βασίλευε.

Ο Ανόητος είπε...

Ναι συμφωνώ. Όπως επίσης πως κατά τη διάρκεια του Αγώνα υπήρξαν εκατέρωθεν δολοφονίες Ε/κ και Τ/κ, μιχτά χωριά εκκενώθηκαν, δημιουρήθηκε η TMT, η ιδέα του Taksim κ.τ.λ.

Ανώνυμος είπε...

ο Διγενης φιλοι μου αφιερωσε τη ζωη του στην υπηρεσια της πατριδας.. πολεμησε μια ζωη σε πολεμους απο το 22 ως το θανατο του..εκανε λαθη στο τελος της ζωης δεν αντιλέγω αλλα δεν ειναι ετσι οπως νομιζετε..
σε ερωτηση ανταρτη στα βουνα του Κύκκου το 56 όπως τους καταδιωκαν( 58 ετών ο Διγενης) εαν είχε παιδια ο Διγενης απαντησε κδακρυζοντας: "παιδι μου μια ζωη πολεμω για την πατριδα απο το 22 ως σήμερα, ποτε δεν ασχοληθηκα με την προσωπικη μ ζωη, πότε να δω τη γυναικα μου, μια ζωη που μ εδωσε ο θεος την αφιερωσα στην πατρίδα..'

αυτα είχα να πω.. όσοι ειναι καλοπροαιρετοι θα καταλάβουν...